Buče so pravi jesenski zaklad

Buče, takšne in drugačne, zelene, rumene ali katere koli druge barve, so značilne za pisano jesen, ko se tudi listje dreves prijetno obarva, po tleh lahko pobiramo kostanj, orehe in gobe ter uživamo v sončnih žarkih, ki sicer ne svetijo več tako močno kot poleti, ampak so ravno zato še toliko prijetnejši … Da, vse to je jesen in buče so pravi jesenski zaklad, ki jih lahko koristno uporabimo na različne načine – ne le v kuhinji, temveč tudi kot dekoracijo ali zanimivo sredstvo za ustvarjanje.

Buče

Še posebej radi jih imajo otroci, saj so večinoma kar navdušeni nad izrezovanjem buč in risanjem oči ter strašnih obrazov nanje. Če buči dodamo še nekaj slame (lasje) in klobuk, pa bo prava zanimivost tudi za sosedove otroke, ki se bodo ob njej radi ustavljali ter jo radovedno opazovali. Takšni buči lahko za okras dodate še kakšen koruzni storž ali vejico kostanja, seveda pa je nemalokrat za dekoracijo pred vhodom v dom dovolj zgolj kup buč, ki zrastejo v različnih barvah in oblikah.

Nekatere, celo mnoge buče, so tudi zelo okusne in pripravne v domači kuhinji. Še najpogosteje jih, vsaj zdi se tako, uporabljamo za pripravo bučnih juh, ki nas očarajo tako z okusom kot teksturo in barvo. Bučo preprosto olupite (čisto mladih bučk niti ni treba lupiti), jih razrežite na manjše kose, odstranite semena in to pražite na olivnem olju z malo čebule. Ko začne prijetno dišati in začnejo kosi buče spreminjati teksturo, v lonec dolijte vodo (po želji, odvisno od tega, kako gosto juho želite), vse skupaj začinite s soljo in poprom, lahko pa tudi s kakšno drugo začimbo, kot so origano, bazilika, peteršilj … Buča naj se nekaj časa kuha, potem pa jo s palčinim mešalnikom spasirajte, kar je spet odvisno od tega, ali v njej morda želite kakšne kose ali pa bi radi, da je popolnoma gladka in brez grudic, za piko na i pa ji lahko dodate še smetano, lahko je kisla ali tista za kuhanj, da bo vse skupaj še bolj kremasto in polnega okusa. Bučna juha je pripravljena. Za nameček lahko na olivnem olju popečete koščke nekaj dni starega kruha in jih dodate v krožnik, potem pa vam preostane le še uživaje v slastni bučni juhi. Ne le to, buče lahko pripravite tudi v omaki (naribane ali v kosih popražite ter dodate začimbe in vse skupaj skuhate v omako, ki se poda krompirju), nekateri pa kose buč popečejo kar v pečici in uživajo v povsem naravnem okusu tega jesenskega zaklada.

Buča

Če sklenemo, so buče lahko zabavne tako za otroke kot zanimive ob pripravi različnih jedi. če vas zanimajo dodatni recepti, zanje lahko pobrskate po spletu, v kolikor potrebujete navdih za jesensko ustvarjanje, pa ste prav tako lahko prepričani, da boste več kot dovolj materiala našli na svetovnem medmrežju.