Iz krušne peči je najboljši kruh

Če še imate mogoče babico in živi v starejši hiši te sigurno še ima doma krušno peč. O pečeh si lahko preberete tudi tukaj https://www.pecarstvo-hrovat.si/kaj-delamo/loncene-in-krusne-peci-hrovat/loncene-peci/, mogoče pa si jo boste zamislili. Krušne peči so bili nekoč skoraj v vseh hišah, saj si drugače takrat niso ogrevali hiš.  Lahko rečemo, kdor še jo ima doma so del kulturne dediščine in upam, da jo boste obdržali.

krušne peči

Krušna peč je nekoč bila edina peč za ogrevanje hiše. Saj nekoč stanovanja oziroma hiše niso bile velik kuhinja, veža ter po dve sobi in zadosti je bila krušna peč, da so se greli. Ni pa bila namenjena samo za ogrevanje, ampak so gospodinje vse v peči spekle. Ni boljšega kruha, kot iz krušne peči. Čeprav sem mlada, sem dolga leta jedla kruh iz krušne peči, saj smo imeli starejšo gospo, ki je še vedno živela, kot nekoč. Enkrat na mesec je spekla v krušni peči kruh za njo in sosede. Povem, da takšnega kruha ne dobiš nikjer, kot je kruh iz krušne peči. In nisem jedla samo kruha, tudi meso ima drugačen okus, pogače, glavnem vse kar se da speči v krušni peči je drugačnega okusa, bolj sočno.  Je pa zelo težko uravnavat ogenj, mi ki smo mladi bi se težko tega naučili. Vedet moramo, da se je vse kar se je peklo v krušni peči delalo na žerjavici. Babice so točno vedele kako kurit in s katerimi drvami morajo kurit, ko so pekle kruh.

Krušne peči so bile zidane, večinoma v zeleni ali rjavi barvi. Ta peč pri moji sosedi je bila narejena tako, da se je kurilo vedno v kuhinji. Ostali del, kjer si lahko se grel tudi na peči, pa je imela v sobi. Ker so sobe nekoč bile zelo majhne, povem da je bila soba zelo topla, ko se je kurilo, mogoče meni preveč.  Tudi danes še ima kdo doma krušno peč in upam, da jo bo še dolgo ohranil.