Kateri so najpogostejši znaki gripe?

Gripa je sezonska, dokaj pogosta in zelo nalezljiva okužba dihalnih poti. Najmanjša verjetnost za pojav gripe pri človeku je jeseni in pozno spomladi, največja pa v zimskih mesecih. Povzročitelji gripe so virusi, ki prizadenejo predvsem nos, grlo in pljuča. Virus v človeško telo vstopi neposredno prek izločkov ali drobnih kapljic okuženega človeka, ali pa posredno prek stika s predmeti ali stvarmi, na katerih so virusi in izločki dihal.

Znaki gripe

Bolezenski znaki gripe se pojavijo nenadno, inkubacijska doba pa traja povprečno od 1 do 4 dni, večinoma pa 2 dni. Pri običajni, nezapleteni obliki gripe so najpogostejši simptomi visoka vročina, glavobol, tresavica, suh kašelj, slabost in izguba apetita ter bolečine v kosteh in mišicah. Pri hujših oblikah gripe se pojavlja še huda izčrpanost. Izcedek iz nosu, zamašen nos in boleče grlo za gripo niso tako značilni, temveč se pogosteje pojavljajo pri prehladu, vendar so vseeno lahko prisotni. Ko se znaki gripe omilijo ali prenehajo in ko pade telesna temperatura, lahko slabost in kašelj trajata še do dva tedna. Trebušna gripa se od običajne razlikuje, saj jo povzroča drug virus, najpogostejša znaka zanjo pa sta bruhanje in driska, ki za običajno gripo nista značilna.

Znaki gripe razen kašlja navadno izzvenijo v 2 do 7 dneh, do zapletov pa lahko pride predvsem pri starejših ljudeh, kroničnih bolnikih s srčnimi in dihalnimi boleznimi, otrocih in nosečnicah. Pri njih lahko pride do razvoja bakterijske pljučnice, kroničnim bolnikom se poslabšajo osnovne bolezni, pri imunsko oslabljenih posameznikih in nosečnicah pa se lahko razvije pljučnica. V času epidemije gripe se močno poveča število sprejemov v bolnišnice, prav tako se poveča umrljivost, zato je pomembno vedeti, kateri so znaki gripe, jih čimprej prepoznati in na podlagi tega ustrezno ukrepati. Obisk zdravnika pri običajnem poteku bolezni ni potreben, saj gre za virusno bolezen, pri kateri zdravljenje z antibiotiki ni učinkovito. Za učinkovito zaščito je na voljo cepljenje proti gripi, ki je še posebej priporočljivo ravno za rizične skupine oseb. Za zaščito pred gripo pa lahko poskrbimo tudi sami, tako da z gibanjem, zdravo prehrano in dovolj počitka vzdržujemo okrepljen imunski sistem.