Kupiti otroški računalnik ali ne?

Otroški računalnik seveda ni čisto pravi računalnik, ampak igrača, ki naj bi otroku približala uporabo čisto pravega računalnika. V prvi vrsti gre torej za igračo, ki je všeč večini otrokom, saj se ti tako radi zgledujejo po odraslih in si želijo početi enake stvari kot oni. Kaj je namreč lepšega kot oponašati mamico, ki dela v pisarni?

Otroški računalnik

Tudi zato je otroški računalnik torej izredno priljubljena igrača, seveda pa sodobni primerki nudijo veliko več kot samo neko igro. Res je, da se otroci veliko naučijo prav skozi igro, a sodoben otroški računalnik, ki najpogosteje za svoje delovanje potrebuje baterije, otrokom nudi številne možnosti učenja, na primer učenje matematike skozi igro, učenje črk in pozneje slovnice … Tako bi lahko rekli, da združuje prijetno s koristnim, seveda pa se ob tem marsikateremu staršu pojavlja vprašanje, ali ga je sploh primerno kupiti otroku ali pa pač ne. Lahko ga dojemate kot še eno igračo več, lahko pa kot nek pripomoček, s pomočjo katerega otrok uri tudi svoje razmišljanje, se zabava ob glasbi, ki prihaja iz te naprave in podobno. Otroški računalnik navadno vsebuje neke stopnje in programe za različne starosti otrok, seveda pa se otrok sam odloči, kaj mu je na njem najbolj všeč. Sicer je splošno znano, da so tovrstne naprave, sploh če proizvajajo neke zvoke, otrokom še posebej všeč, poleg tega je verjetno že prav, da so pač seznanjeni s tem, da obstaja neka sodobna tehnologija, brez katere danes ne gre več.

V kolikor pa seveda menite, da je otroški računalnik le predhodnik tistega pravega, na katerem kasneje najstnik preživi vse proste urice, potem ga otroku pač ne kupite. Na vas je to, kako pogosto bo otrok to igračo uporabljal. Morda mu sploh ne bo všeč, lahko pa se zgodi, da bo postal nepogrešljiva stvar, ki mu zapolnjuje proste urice. Težko rečemo, da je otroški računalnik nekaj, kar otroka zasvoji, seveda pa bi za pravi računalnik, ki ga kupite svojemu najstniku, lahko trdili že nekaj povsem drugega.