Sir – okusna razvada

Včasih, ko ne vemo, kaj bi jedli za zajtrk, je najbolj enostavna rešitev sir. Rezina sira na kruhu skupaj s salamo, nam da okusen in trajno sitosten obrok. Nekateri se sira raje izogibajo, saj je splošno znano, da sir redi, zraven pa še zakisa telo. Dietetiki pravijo, da ga je v zmernih količinah zdravo jesti.

sir
sir

 

 

Poznamo več vrst sira. Če se izogibate maščobam, potem je najboljše, da posežete po cottage siru, saj vsebuje zelo malo maščob in s tem tudi malo kalorij. V solato zelo paše feta sir ali pa mocarela. Oba sta znana, da ne vsebujeta veliko maščob, zato si te vrste sira zelo radi privoščijo tudi tisti, ki so na dieti. Obožujete testenine posute s parmezanom ali pa omako s čedar sirom ? No, tukaj vas moramo razočarati. Ta dva sira vsebujeta veliko maščob in se jih je pametno izogibati, če želite poskrbeti za zdravje in lepo telo.

Zelo okusni so tudi sirni namazi. izdelajo jih tako, da pasteriziranemu mleku dodajo smetano in sol. Nekateri proizvajalci pa mu dodajo tudi aditive za bolj mazljivo strukturo. Z namazom iz sira ni priporočljivo pretiravati, saj vsebuje veliko maščobe.

Sir pa ima tudi veliko dobrih lastnosti. Vsebuje veliko kalcija, vitamina B12, cinka in druge minerale, ki jih telo nujno potrebuje. Cink  varuje naš imunski sistem, vitamin B12 pa preprečuje slabokrvnost. Za kalcij pa tako že vemo, da je zelo pomemben za zdravo rast kosti. Sir pa je tudi pomemben vir mlečnih beljakovin, ki so zelo pomembne za normalno delovanje telesa.

Sir pridobivajo iz mleka. Mleko vsebuje mlečni sladkor, ki ga imenujemo laktoza. Naše telo za razgradnjo in lažjo prebavo laktoze potrebuje encim, ki ga imenujemo laktaza. Nekateri ljudje imajo premalo tega encima, zato imajo težave in ne morejo prebaviti laktoze. Rečemo, da imajo intoleranco na laktozo in s tem intoleranco na mleko. Sir vsebuje zelo malo laktoze, zato ga lahko uživajo tudi ljudje z laktozno intoleranco.