Kak se bo gibala cena zlata v prihodnje?

Cena zlata dostikrat niha, kar je normalno, saj je tako kot druge redke dobrine odvisna od ponudbe in povpraševanja ter od količine zlata na trgu. Več, kot ga je in bolj kot ga prodajajo, kar se dogaja zadnje čase, bolj cena pada in takrat se zlato splača kupiti. Ko je cena zlata nizka, je za nas to res dobra investicija in ko je visoka, ga lahko prodate, če tako želite, je pa zlato najboljša dolgoročna investicija, na kratek rok lahko tudi izgubite, ker nihče ne ve, kako se bo cena gibala. Če bi to kdo vedel bi obogatel, ni pa znano, da je kdo že zelo obogatel zaradi tega.

cena zlata

Zlato je neke vrste varovalo premoženja, garancija, da njena vrednost ne bo padla in se zmanjšala. To se na primer lahko zgodi z delnicami. Medtem, ko se je cena zlata zadnja stoletja gibala malo gor in malo dol, se je letos presenetljivo začela spuščati, čeprav je močno narastla v času krize, ko so vsi hoteli imeti zlato. Zdaj se že splača kupovati in ga imeti za dlje časa , vsaj za 10 ali več let.

Kakšna bo cena zlata v prihodnosti, je zelo težko napovedati, tega res nihče ne ve.  Odvisno je od tega, ali bodo velika podjetja in investitorji še prodajali zlato in s tem nižali ceno, ali bo gospodarstvo padalo, potem se bo cena višala, pa tudi od politike in vplivnežev, ki jim ljudje sledijo. Če imate nekaj izkušenj in že dlje časa spremljate ceno zlata, potem ste že sami pridobili dober občutek, kdaj ga nabaviti. Če pa ne, je najbolje slediti nekomu, ki je v tem  izurjen in dlje časa uspešen.

Nekaterim pa je vseeno, kakšna je cena zlata, kadar lahko, ga nekaj nabavijo, ponavadi to delajo periodično, potem pa ga hranijo dlje časa in ta metoda se je izkazala za odlično.