Dodatno pokojninsko zavarovanje za mirno prihodnost

dodatno pokojninsko zavarovanje

Dodatno pokojninsko zavarovanje je vrsta pokojninskega zavarovanja, ki vas dodatno varuje, ko geste v pokoj. Kaj pomeni, dodatno varuje? Višina pokojnine, ki jo določa drzava, je sestavljena iz različnih ključnih razmerij od tega, kako dolgo ste delali, torej od delovne dobe, do tega, koliko ste imeli zadnjih deset let visoko plačo. V primeru, da ste imeli malo delovne dobe in nizko plačo, bo dodatno pokojninsko zavarovanje prišlo še kako prav, ko boste dejansko upokojeni.

dodatno pokojninsko zavarovanje

Vse je odvisno od vaših potreb in življenjskega sloga. Če ste zelo skromni, potem vam državna pokojnina ne bo zadostovala in boste zagotovo potrebovali dodatno pokojninsko zavarovanje, da bo vaša pokojninska renta primerna vašemu življenjskemu slogu. Zagotovo bi si radi privoščili to, kar imate danes, tudi, ko boste upokojeni, to pa je razlog, zakaj bi lahko dodatno vlagali v pokojninsko zavarovanje in ne samo krizem rok čakali na to, kaj vam bo sploh prihodnost prinesla. Ideja dodatnega pokojninskega zavarovanja je torej v tem ,da imate svojo prihodnost torej svojo usodo v rokah vi sami in ne nekdo tretji, na primer država, vlade, ki samovoljno določajo višino pokojnin.

Ali veste, da do dodatnega pokojninskega zavarovanja niste upravičeni, če nimate osnovnega pokojninskega zavarovanja? Tako določa zakon sporoča eUprava Republike Slovenije, kar lahko preberete ne njihovi spletni strani. Dodatno pokojninsko zavarovanje eUprava razume kot dovoljen način varčevanja, zbiranja denarnih sredstev na osebnem računu pokojninskega zavarovanca, ki lahko kasneje, ko gre v pokoj, ta denar koristi kot rento. Vključitev v dodatno pokojninsko zavarovanje je možno individualno kot tudi kolektivno. Za to pa potrebujete pokojninski načrt, izjavo o naložbeni politiki ter pravila upravljanja pokojninskega sklada. Če se želite dodatno zavarovati individualno morate podpisati pristopno izjavo k pokojninskemu načrtu. Pokojninski načrt pa mora izvajati izbrani pokojninski sklad še preden izvedete prvo povlačilo. Pokojninski sklad zato izberite zelo previdno, preverite, kako  dolgo je že na trgu ni kako posluje od začetka do danes, kdo ga vodi in kakšen ugled ima.