Hitri test, koko odkriti astigmatizem

astigmatizem

Oko oziroma vid je eno od naših osnovnih čutil, ki so del našega živčnega sistema in preko receptorjev preko živčnih poti v možgane sporočajo to kar opažamo okoli sebe, tako da se v osnovni funkciji lahko pripravimo na boj ali beg. V kolikor pa imamo pri okvari vida kakršno koli motnjo pa so te poti že nekoliko spremenjene. Pravijo pa, da v kolikor imamo en čut nekoliko oslabljen se nam izostrijo ostali štirje. Ena izmed očesnih napak, ki si jih bomo pobližje pogledali danes je astigmatizem, ki je posledica neenakomerne ukrivljenosti roženice in leče. Največja težava, ki jo prinaša omenjena napaka je motna in nejasna slika.

astigmatizem

Najhitreje lahko preverite ali imate astigmatizem na sledeči način, na spletni strani poiščite preprosto vajo pri kateri boste ocenili ali so vsi deli določenega kroga enaki ali je kakšna črta morda bolj zadebeljena, če sliko dobro opazujete lahko ugotovite kakršno koli napako. Najprej poizkusite z enim očesom, potem zamenjajte in pokrijte drugega. Preizkus je popolnoma preprost in vam bo vzel par minut vašega časa.

Omenjena napaka oziroma astigmatizem vam v določenem trenutku lahko povzroča tudi glavobole in utrujene oči. Vsekakor, pa je ta preprost preizkus, ki ga lahko opravite v vašem domu, le del končne diagnoze, saj je v kolikor imate kakršne koli težave z vašimi očmi dobro posvetovati z profesionalnim okulistom, saj vam lahko le nekdo, ki ima dovolj izkušenj na svojem področju ustrezno svetuje pri odpravi vaših težav z očmi.

Vzroki, ki povzročajo astigmatizem je poleg ukrivljene roženice ali leče, lahko tudi okužba, ki je poškodovala vašo roženico, nekatere pretekle operacije vašega očesa, vnetje očesnih vek, lahko pa je vzrok tudi določena genska zasnova. Obstaja tudi način kako lahko astigmatizem, do neke mere omilimo ali si pri tem pomagamo in sicer z ustrezno dioptrijo, operativnim posegom v kolikor je to mogoče, lahko pa je rešitev za vas tudi poseg z laserjem, ki je vedno bolj uporabljen v boju z astigmatizmom.