Izračun plače vam lahko olajša razgovor

izračun plače

Izračun bruto neto plače lahko sedaj opravite popolnoma enostavno, namreč s kalkulatorjem, ki je prosto dostopen na spletu. Izračun plače lahko opravite preden sklenete kakršnokoli pogodbo o zaposlitvi ali pa tekom zaposlitve.

Če želite dobro upravljati s svojo prihodnostjo in si zagotoviti finančno varnost, je izračun plače skorajda nujna spretnost, ki bi jo morali obvladati vsi, a žal nas takih in podobnih veščin, povezanih z denarjem, ne učijo na nobeni šoli, še na ekonomski fakulteti je tega bolj malo. Razumevanje bruto neto plače je eden izmed ključnih dejavnikov na razgovoru za zaposlitev, pa tudi za uspešno zaključena pogajanja o dvigu plače pri delodajalcu (šefu) – če namreč teh osnov ne poznate, torej sploh ne veste, kaj je bruto in kaj neto plača, se lahko zgodi, da vas bo (bodoči) delodajalec »naplahtal«, kar pomeni, da vam bo ponudil bruto neto plačo, ki je bistveno nižja od vaših pričakovanj oz. od zahtevnosti vašega delovnega mesta, to pa hitro vodi v nezadovoljstvo na delovnem mestu, kar zagotovo vpliva tudi na kakovost dela in vašo produktivnost.

Bruto plačilo pomeni celoten mesečni znesek zaposlenega, a ta vsota nikoli ni tista, ki bo dejansko vidna na vašem transakcijskem računu – izplača se vam namreč neto znesek, ki je nekoliko manjši od bruto zneska. Dobro je, da si izračunate obe plači.
Izračun plače s kalkulatorjem prikaže vaš konkretni znesek, saj so vanj vključene vse socialne okoliščine, npr. podatek o vzdrževanih družinskih članih in otrocih. Prav tako vam končen izračun plače pokaže tudi zelo podrobno poročilo glede vaših prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje ter ostale prispevke, ki se vzamejo iz plače.

izračun plače
Izračun plače vam lahko olajša razgovor pri potencialnem delodajalcu, saj boste tako vsaj približno znali odgovoriti na to, kolikšno plačo pričakujete. Tudi če vas delodajalec po tem ne povpraša, lahko vi napeljete pogovor na to temo; sicer tega ne marajo vsi delodajalci, a za vas je ta podatek še kako pomemben.