Lovorjev sirup je super naravno zdravilo proti kašlju

Lovorjev sirup

Lovorjev sirup je zdravilo za boj proti kašlju, ki ga lahko pripravimo tudi doma na zelo preprost način. Kako poteka naravno zdravljenje z lovorjem sirupom, si poglejte v tem članku. Pozimi se srečujemo z valom prehladov, gripe in drugih vrst respiratornih obolenj, ki jih večinoma spremlja prav nadležen kašelj. Rešitev za pogosto težavo, s katero se srečujejo odrasli in otroci ,je lovorjev sirup.

Lovorjev sirup se pripravi iz lovorjevih listov, ki prav gotovo ne manjkajo v nobeni kuhinji, saj je nepogrešljiv pri pripravi domačih jedi. Jedem ne dajejo zgolj odličnega okusa in arome, ampak so hkrati bogat vir vitaminov A in C, vsebujejo pa tudi veliko železa, kalcija in magnezija. Lovorjev sirup je enostaven za pripravo, še prej pa nekaj besed o lovoru samem. Redno vključevanje te rastline v našo kulinariko bo pozitivno in hranilno vplivalo na naše telo in splošno počutje.

Lovorjev sirup

Lovor raste v Sredozemlju, vendar pa ta začimba, ki se jo pogosto uporablja pri kuhanju in ima hkrati več drugih kvalitet, je originalno doma v Južni Aziji. Lovor tehnično ni začimba, ampak zelišče. V kulinariki se najpogosteje uporablja pri kuhanju raznih enolončnic in marinad. Dodaja se ga v vodo za kuhanje stročnic, popečene lovorjeve jagode pa se uporabljajo za aromatiziranje pečenega mesa.

Ta izvrstna rastlina ima tudi zdravilno vrednost, dober je za prebavni sistem, saj spodbuja apetit, pospeši prebavo, prav tako je dober za dihala, saj spodbuja izločanje prekomerne sluzi iz dihalnih poti in deluje baktericidno, zaradi česar je zelo uporaben pri bronhitisu. Lovorjev sirup ni samo učinkovit proti kašlju, ampak je tudi dobrega in sladkastega okusa, zaradi česar ga radi uživajo tudi otroci.

Za sirup potrebujemo naslednje sestavine:
• 6 – 8 lovorjevih listov,
• 6 žlic rjavega (belega) sladkorja,
• 2,5 – 3 dcl vode,
• 1 limono in med.

Lovorjev sirup kuhamo od 10 – 15 minut. Liste nato odstranimo, da se tekočina ohladi do mlačnega. Potem tekočini dodamo sladkor in sok limone, po občutku dodamo tudi malo cvetličnega medu. In sirup je že pripravljen.