Pice za vse okuse

Kdo ne mara tipične italijanske jedi, ki ji rečemo pica? Verjetno jo je vsak vsaj že kdaj poskusil, mnogo je tudi takšnih, ki so pravi ‘picoljubci’. In če menite, da ni vseeno, kam gremo na pico, se motite, saj je splošno znano, da ponekod dobimo naravnost odlične pice, spet drugod smo nad njimi vedno znova razočarani. Še posebej zanimivo pa je, če znaš pico pripraviti sam, najpogosteje kar iz sestavin, ki jih najdeš v domačem hladilniku.

pice

Ključ je v testu

Skrivnost dobre pice je zagotovo v skrbno pripravljenem testu, ki ga verjetno vsak pripravlja nekoliko po svoje. Naš recept pa je sledeč: v 3 decilitre hladne vode raztopimo malo kvasa (četrtino kocke) ter žlico sladkorja. Pripravimo 300 gramov moke, vanjo zlijemo kvasni pripravek in malo žličko soli ter še pol decilitra olja. Vse skupaj zgnetemo v enakomerno testo, ki ne sme biti umešano pretrdo. Še najboljše pa je, če testo položimo v posodo, ga premažemo z oljem in ovijemo v prozorno folijo za živila. Tako pripravljeno testo za pice shranimo v hladilnik, kjer lahko mirno počaka celo dan ali še več. Ko ga vzamemo iz hladilnika, ga položimo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko ter z rokami raztegnemo. Pri tem nam bo v veliko pomoč olje, ki smo ga ob pripravi namazali po testu.

Pice po lastni želji

Enakomerno razporejeno testo namažemo s pripravljeno paradižnikovo omako, ki jo spet lahko pripravimo povsem po svojem okusu, seveda pa v njej ne smejo manjkati tipične začimbe, kot je na primer origano.  Ko testo namažemo z omako, sledi nadev po želji. Lahko se držite receptov s spleta, lahko greste v tradicionalne vode in pripravljate klasne pice, mediteranske, hamburške, morske in podobno, lahko pa preizkušate in se ob tem tudi neizmerno zabavate. Največkrat za nadev uporabimo neko mesnino v smislu salam ter seveda sir, mnogi pa temu dodajo praktično vse, kar se najde v domačem hladilniku, na primer ostanki zadnjega mesnega narezka, jajce, zelenjava, olive in še in še. Ne pozabite na doma pridelano sezonsko zelenjavo, na primer bučke, čebulo, papriko … Pa seveda tunino in še kaj. Skratka, možnosti za izdelavo pice je res neskončno in povsem vaša odločitev je, kaj boste na njo položili. Če idej nimate, pa jih je na spletu malo morje in zagotovo boste kaj kmalu našli pravo različico zase in za svoj okus.