Okusna vroča čokolada za hladne zimske dni

Vroča čokolada je topli napitek, ki marsikoga od nas spomni na prijetne dni iz otroštva, ko smo se po celodnevnem preganjanju po snegu pogreli ob skodelici tega toplega napitka. Zime so danes vse milejše, vroča čokolada pa ostaja priljubljen napitek ljudi vseh starosti. Velikokrat je obogatena tudi z mnogimi dodatki, ki jo naredijo še privlačnejšo in okusnejšo, vseeno pa velja nekaj osnovnih pravil, kako pripraviti tako, ki jo bodo pohvalili prav vsi.

  • Izberite pravo čokolado: za pripravo okusne vroče čokolade je treba izbrati čokolado z visokim deležem kakava – vsaj 60-% deležem, najpogosteje pa se uporablja čokolada s 75-% deležem kakava. Če želite še poudariti njen okus, ji dodajte ščepec soli.
  • Uporabite polnomastno mleko in smetano: prava vroča čokolada je bogata in gosta, kar boste dosegli, če čokolado raztopite s smetano in vročim mlekom v razmerju 50:50. Če želite pripraviti vegansko različico, izberite kokosovo mleko in smetano.

Vroča čokolada

  • Za pripravo ne uporabljajte zgoščevalnih sredstev: gostota je odvisna od kakovosti in količine sestavin – če uporabite več mleka, je čokolada redkejša, vendar je nikar ne gostite s koruznim škrobom ali drugimi gostili, saj bo izgubila svojo aromo. Raje si pripravite vročo čokolado v manjši količini in uživajte v njenem bogatem okusu.
  • Vročo čokolado dvakrat zavrite: tako bo resnično gladka in svetleča – prvič jo zavrite ko segrejete smetano in mleko ter prilijete narezano čokolado, da se ta raztopi, drugič pa še takrat, ko lonec ponovno postavite na zmeren ogenj, da bo čokolada rahlo zabrbotala.

Okus vroče čokolade lahko spremenite ali obogatite z začimbami kot so cimet, muškatni orešček in vanilja, ali z dodajanjem žgane pijače – npr. rum ali liker poljubnega okusa. Vroča čokolada bo pikantna, če mešanici dodate ingver, poper ali mlet čili. Gosto vročo čokolado ponudite v majhnih skodelicah, redkejšo pa v visokih. Pri tem jo lahko poljubno okrasite s stepeno smetano in potresete z dodatkom, ki ste ga dodali čokoladi (npr. s cimetom ali naribano čokolado), lahko dodate tudi vafelj ali čokoladno palčko. Pijačo ponudite takoj, saj se bo sladka smetana na vroči čokoladi sicer hitro stopila.