Z izbiro prave diete do izgube kilogramov

Beseda dieta je grškega izvora in pomeni način življenja – Grki so namreč s to besedo označevali zdravo prehrano, danes pa dieta pomeni predvsem hujšanje z odrekanjem nezdravi prehrani, ki povzroča kopičenje odvečnih kilogramov. Dieta je v okviru hujšanja pojmovana kot posebna, predpisana prehrana, ki velja zlasti za bolnike, saj so se diete nekoč uporabljale predvsem kot pripomoček za zdravljenje določenih bolezni. Novejša spoznanja so povzročila, da je medicina veliko diet opustila, ostalo je le še nekaj bolezni, ki zahtevajo res strogo predpisano hrano. S popularizacijo vitkih teles pa se je pojavilo mnogo shujševalnih, a večinoma na dolgi rok neučinkovitih diet, ki obljubljajo hitro hujšanje.

diete

Znanstvene raziskave so dokazale, da je za izgubo kilogramov ključnega pomena zmanjšanje količine zaužite hrane kljub povečani telesni aktivnosti. Danes obstaja mnogo bolj ali manj znanih diet, zato je v množici težko izbrati pravo, če se odločate za hujšanje z dieto. Nekatere od njih so preizkušene in učinkovito, navadno pa je izbira diete lažja, če o njej zberete informacije in izkušnje drugih ljudi. Tako dobite vpogled v njen potek, izveste nekaj o prednostih in slabostih ter morebitnih ovirah, ki lahko otežijo pot do končnega cilja.

Najbolj znane diete so ketonska, ločevalna, Atkinsonova, paleo in hitra dieta. Pred odločitvijo, katero dieto izbrati, o njej zberite čim več podatkov, če pa imate kakšno od kroničnih ali akutnih bolezni, se pred začetkom posvetujte z zdravnikom. Posebej pozorni bodite, če ste slabokrvni, imate revmatska obolenja, alergije, diabetes in druge. Diete se ne lotevajte, če ste pod vplivom daljšega stresa, ko se v vašem življenju dogajajo večje spremembe oz. kmalu po večji poškodbi. Prav tako je dieta odsvetovana v času nosečnosti, v obdobju prebolevanja bolezni ali v času zelo povečane dnevne telesne aktivnosti. Potreba po hranilih je povečana tudi v obdobju rasti, zato je dieta odsvetovana tudi pri otrocih in mladostnikih do konca obdobja rasti. Izberite pravo dieto zase in z ustreznim načinom prehranjevanja in redno telesno aktivnostjo preoblikujte svoje telo.