Ingver – vsestranska azijska začimba za lajšanje številnih težav

Ingver je začimba, ki izvira iz jugovzhodne Azije, že več tisočletij pa se omenja v indijskih in kitajskih zapisih kot izredno aromatično zelišče, ki ima veliko zdravilnih učinkov in je odlično za uporabo v kuhinji. V Evropo so ga prinesli že stari Rimljani, dolgo pa je veljal za začimbo, ki so si jo lahko privoščili samo bogati.

Ingver učinkovito deluje kot poživilo za krvni obtok – širi žile, pomaga lajšati težave z ožiljem in preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Izvleček ingverja znižuje holesterol v krvi, pomaga pa tudi zniževati visok krvni tlak. Nekatere sestavine v ingverju blažijo vnetja, zato je v pomoč tudi pri kroničnih vnetnih boleznih, npr. artritisu. Ingverjevo eterično olje je priporočljivo uporabljati za masažo pri bolečinah v mišicah in revmatizmu, koristno deluje tudi pri omrzlinah in slabi prekrvavljenosti udov, saj spodbuja krvni obtok.

ingver

V naravni medicini se uporablja za varovanje pred okužbami dihal, saj blažilno deluje proti kašlju, prehladu in gripi ter pri drugih težavah z dihali. Ljudski zdravilci za lajšanje bolečin pri gripi in prehladu priporočajo žvečenje sveže ingverjeve korenine in pitje ingverjevega čaja. Velja tudi za učinkovito sredstvo za zniževanje povišane telesne temperature, žvečenje ingverjeve korenine pa je uspešno v boju proti zobobolu.

Uporaba ingverja v kuhinji je zelo raznolika – dobro se poda k posameznim vrstam sadja kot so hruške, ananas, banane, breskve in melone, zelo okusen pa je tudi v kombinaciji s sladoledom. Ingverjeva aroma se uporablja kot dodatek karijem, popraženi zelenjavi in številnim kitajskim ribjim jedem. Sveži ingver se lahko kuha z jedjo vred, posušenega pa dodajmo na koncu toplotne obdelave jedi. Pri tem ne smemo pretiravati s predolgim kuhanjem ingverja, saj bo to uničilo njegove dragocene učinkovine. Poudariti je potrebno, da čim dlje se bo kuhal, tem bolj pekoča bo jed. Paziti je potrebno tudi pri odmerku ingverja, saj lahko prevelik odmerek povzroči zaspanost in želodčne motnje, jemanje velikih odmerkov ingverja na tešče pa lahko povzroči prebavne težave. Je vsestransko uporabno zelišče, ki pa ga je potrebno uživati premišljeno in v primernih količinah.