Proteini ali beljakovine

Ljudje smo včasih prav nesramni, preden kaj rečemo ne premislimo. Mogoče bi si morali včasih prej kaj prebrati, preden bi koga kaj obsojali. To večkrat naredimo, ko vidimo kakšnega posebej moškega polnega mišic. Takrat smo vedno glasni in pravimo, da je na proteinih. Ta beseda proteini so pri nekaterih ne razčiščena beseda, ker si nekateri ne predstavljajo kaj so to. Mogoče se vprašate zakaj je dobro uživati proteine?

proteini

Se vprašam, sploh veste kaj pomeni beseda proteini? Če veste angleščino te si lahko naredite izpeljanko in vidite, da gre za besedo beljakovine. To ni nekaj nadnaravnega ampak, beljakovine so gradnik celic. Vsako telo potrebuje beljakovine, če jih dovolj ne dobimo, ne moremo delovati. Določeno beljakov dobimo v naše telo s hrano, ki jo čez dan pojemo. To so tudi proteini, ampak seveda tega ne omenjamo, ker vedno vsi mislimo samo, da mišičjaki to uživajo.

Proteini skrbijo, da obnavljajo našo mišično tkivo ter obnovo celic. Če jih čez dan dobite dovolj vam lahko pomagajo pri boljši telesni aktivnosti, ohranijo vašo mišično maso ter oblikujejo vaše telo. Ženske imamo včasih narobe mnenje o sebi in mislimo, da me ne rabimo pridobivat mišične mase. To je velika napaka, tudi ženske rabijo mišično maso. Mogoče se sedaj kdo vpraša koliko proteinov bi moral zaužite čez dan, da bo njegovo telo normalno delovalo. To je vse odvisno od vsakega posameznika, od telesne teže, spola in tudi s čim se ukvarjate. Tisti, ki se ukvarjajo z raznimi športi morajo zaužiti sigurno več proteinov od vas, ki nič takšnega ne delate. Proteini niso nič slabega, saj jih dnevno vsi dobivamo v naše telo. V mesu, ribah, jajcih, skuti mlečnih izdelkih, stročnicah tu vse najdemo proteine ali beljakovine. Vem, videli pa ste sigurno že proteine v prahu, ki jih določene osebe zaužijejo. V tem ni nič narobe, saj je vse naravno in dobro za naše telo.