Strokovno opravljen pregled lahko marsikomu reši življenje

ultrazvok

Ultrazvokov je več vrst in z njimi specialist odkriva zgodnje premembe v tkivih ter morebitne bolezni ali pa tudi odkrije že precej spremenjena tkiva ni postavi diagnozo, za kakšno oblezen gre. Tako je strokovno opravljen pregled del rešitve za zdravje človeka, še posebej, če se spremembe odkrijejo dovolj zgodaj ,da medicina lahko pomaga pozdraviti nastale spremembe v zdravju. Pa si poglejmo, katere vrste ultrazvokov poznamo in kaj z njimi lahko odkrijemo.

ultrazvok

Najbolj znana je ultrazvok trebuha, s katerim se pregledajo vsi organi, ki so v trebušni votlini, naj gre za želodec, jetra, vranico, trebušno slinavko, želodec ali črevesja. Pregleda se lahko tudi poslovila. Ultrazvok bo posnel vse, kar se dogaja v trebušni votlini in zdravnik specialist bo na sliki opazil, če je kaj narobe glede na zatemnjenost slike oziroma gostote tkiv. Zdravnik ve, katera tkiva zgledajo zdravo in katera ne. Kar je sumljivo, so seveda posnel in natančno pregledal ter postavil diagnozo.

Na ultrazvok boste šli lahko preventivno, kar je najbolje ali pa če se slabo počutite, imate bolečine in ne veste, kaj bi bilo narobe. Pošlje pa vas tudi na pregled splošni zdravnik, da vidi, kaj se z vam dogaja. Pregled z ultrazvokom je povsem neškodljiv in enostavne ter neboleč. Enako velja za vse ostale preglede z ultrazvokom. Pregled mehkih tkiv zavzema pregled podkožja in mišic, pregled sklepov, kit in traja največ do pol ure v sedečem položaju.

Z ultrazvokom pa se lahko neboleče, hitro in učinkovito pregledajo še ščitnica, moda, dojke in tudi žile. Za vse ultrazvok lepo pokaže, v kakšnem stanju so in kaj se z organi dogaja, če so kakšne resne spremembe ali je vse v redu. Najbolje je, mar ne, da vam zdravnik sporoči, da ste v redu, zato je je preventivni pregled, da se to ugotovi in da ste mirni. Če pa je kaj narobe, pa se le naročite.