Kako vam pomaga ustni higienik ohraniti zobe in jih očistiti

ustni higienik

Ustni higienik pride v pošev, če imate več težav z zobnimi oblogami in če jih zobozdravnik ne more odstraniti v normalnem času. Vendar je ustrezna ustna higiena je ključnega pomena za zdravje, da se ne nabirajo kamen in obloge, ki povzročajo karies in parodontozo. Pri obeh boleznih lahko izgubite vse zobe, če ne ukrepate pravočasno. Ustni higienik je specialist, ki vam bo odstranil zelo trdovraten zobni kamen in bo za to potreboval pol ure ali več, tudi do ene ure, da reši vaše zobe. Običajno z dobro ustno higieno ne pride več do teh težav.

ustni higienik

Če zobozdravnik vidi, da imate močne zobne obloge in žepke, iz katerih zaudarja, do rekel, da vam lahko pomaga še dober ustni higienik in vas bo tja napotil. Tudi sami se lahko naročite, saj ustni higienik pregleduje ustno votlino in vam svetuje ter vam pomaga pri vzdrževanju higiene vaših zob. S tem bo vaše zdravje precej boljše in zobje bodo ostali v vaših ustih.

Zobje so izjemno pomembni za prehrano in prebavo, ker hrano meljejo in se prebava pri človeku začne že v ustih. Če tega ni, potem boste zboleli tudi za črevesnimi ter drugimi hudimi boleznimi, saj je vse povezano s tem. Veliko je odvisno tudi od vaših navad glede zoben higiene. Zobe si je potrebno prati po vsakem obroku in vsaj enkrat na dan zelo temeljito z zobnimi nitkami ter medosebnimi krtačkami, ki odpravijo stran hrano med zobmi ter tako preprečijo, da bi se nabrale bakterije in zaradi tega zobne obloge.

Pomembno je tudi, katero hrano jeste. Če jeste tudi hrano, ki zobe dobesedno pere in praska, potem ste zmagal in ne boste potrebovali pomoči. Če ne, pa vam ustni higienik slej kot prej ne uide, vendar vam reši vaše zobe, zato se natočite čim prej in pojdite na pregled. Ko bodo zobne obloge odstranjene, bo svoje delo zlahka opravil tudi zobozdravnik.