Zakaj je celiakija prehrana nujna za alergike na gluten

celiakija prehrana

Celiakija prehrana je posebna prehrana brez glutena, ker mora biti jedilnik za celiakaše tako, da ne povzroča alergij na gluten, torej ne sme vsebovati nobenega glutena, ki ga imajo žitarice. Celiakija je motnja, ki poškoduje tanko črevo in mu preprečuje absorpcijo hranilnih snovi iz hrane. Poškodbo črevesnega trakta povzroči reakcija vašega imunskega sistema na gluten. V tem primeru je primerna celiakija prehrana nujna, da se pacient pozdravi. Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu in rži. Tudi nekateri ovsi vsebujejo gluten.

 celiakija prehrana

Če imate težave z alergijami, je celiakija prehrana najbolj varna prehrana do tedaj, dokler zdravnik ne ugotovi, kaj točno je narobe z vami in na kaj ste alergični. Ko imate celiakijo, gluten povzroči, da vaš imunski sistem poškoduje ali uniči resice. Resice so drobne tubule, ki obdajajo vaše tanko črevo. Naloga resic je, da spravijo hranila iz hrane v kri skozi stene tankega črevesa. Če so resice uničene, lahko postanete podhranjeni, ne glede na to, koliko pojeste. To je zato, ker ne morete absorbirati hranil. Zapleti motnje vključujejo anemijo, epileptične napade, bolečine v sklepih, redčenje kosti in raka. V tem primeru je celiakija prehrana idealna rešitev za vaše težave.

Dieta brez glutena je edino zdravljenje, če imate diagnozo celiakije. Do konca življenja se boste morali izogibati glutenu in uživati le živila brez glutena, kar vam omogoča celiakija prehrana oziroma primeren jedilnik, ki vam ga naredi strokovnjak. Že najmanjša količina bo sprožila reakcijo imunskega sistema, ki lahko poškoduje vaše tanko črevo. Brezglutenska dieta zahteva nov pristop k prehrani. Dieta brez glutena na splošno pomeni, da ne uživate večine žitaric, testenin, kosmičev in predelane hrane. Razlog je v tem, da običajno vsebujejo pšenico, rž in ječmen. Morali boste postati strokovnjak za branje seznamov sestavin na paketih. Izberite živila, ki ne vsebujejo glutena. Še vedno lahko uživate dobro uravnoteženo prehrano z veliko različnimi živili, vključno z mesom, ribami, rižem, sadjem in zelenjavo, skupaj s pripravljeno hrano, ki je označena kot brezglutenska in te je v trgovinah vedno več, saj je te težave tudi vedno več in se začno že pri dojenčkih.