Perunika je čudovita cvetlica, ki popestri vsak vrt ali balkon

perunika

Imate velik balkon in ste se letos odločili, da ga boste obogatili z barvitimi cvetlicami? Ne veste, katere cvetlice bi izbrali, da bi bil vaš balkon videti pisan in zelo bogat? Gotovo je priljubljena cvetlica perunika ali iris, saj jo lahko kupite v najrazličnejših odtenkih, od modre, vijolične, rumene, bele in še kakšne. Gre za cvetlice, ki imajo šest cvetnih listov (tri zunanje, imenovane padci in tri notranje, imenovane standardi) in jih zaradi lepega videza gojijo kot okrasne rastline v vrtovih in parkih, uporabljajo pa jih tudi kot rezano cvetje v cvetličnih aranžmajih. Poleg tega ima perunika v marsikateri družbi velik kulturni in simbolni pomen.

perunika
Perunika je priljubljena okrasna rastlina.

Zakaj sploh uporabljamo dva izraza? Lahko bi rekli, da zato, ker poznamo dva različna simbolna pomena. Ime iris prihaja iz grške mitologije, v kateri je bila Iris boginja mavrice in glasnica med ljudmi in bogovi. Iris izhaja iz »eiris«, tj. mavrica ali glasnik. Izbira tega imena za rože je najbrž posledica tega, da so perunike najrazličnejših barv, kar spominja na mavrico. Perunike so v nekaterih kulturah povezovali s komunikacijo med nebom in zemljo, podobno kot boginja Iris. Izraz perunika pa izpeljemo iz slovanskega božanstva Peruna, bogom groma, strele, moči in vojne. To spet lahko povežemo s peruniko, ki ima živahen videz, kot grom ali strela.

Perunika je zelo lep in bogat cvet, ki je navdihnil tudi mnoge umetnike, med drugim Vincenta van Gogha, ki je narisal svetovno znano sliko Perunike. Nekatere perunike imajo intenziven sladek ali sadni vonj, spet druge pa so manj dišeče ali so celo brez vonja. Intenzivnost vonja je odvisna od vrste oziroma sorte perunike.

Če si torej želite pisan in čudovito dišeč balkon ali vrt, potem vas perunike gotovo ne bodo razočarale. Če boste zanje pravilno skrbeli, potem vas bodo kmalu nagradile s čudovito paleto barv in vaš balkon/vrt bodo občudovali vsi mimoidoči.